fbpx

Lege adoptată de Parlament: Victimele violenței domestice vor putea primi locuințe de la stat

Lege adoptată de Parlament: Victimele violenței domestice vor putea primi locuințe de la stat

Victimele violenței domestice vor putea fi incluse în categoria beneficiarilor de locuințe sociale, pe termen lung, și le vor putea fi acordate locuințe de necesitate, pe perioada ordinului de protecție, după ce o Lege inițiată de doi deputați USR a fost adoptată miercuri, 22 iunie, de Parlament.

Proiectul legislativ a fost inițiat de deputații USR Oana Țoiu și Oana Cambera și a fost adoptat „aproape” cu unanimitate de voturi.

Locuințele de necesitate erau prevăzute pentru victimele inundațiilor și, înainte de adoptarea Legii, nu puteau fi acordate în alte scopuri.

Acest lucru va fi de un real folos, întrucât infrastructura dedicată de adăposturi de urgenţă şi locuinţe protejate acoperă în prezent mai puţin de jumătate din necesar. Posibilitatea de a fi încadrate în categoria beneficiarilor de locuințe sociale este o măsură de sprijin pentru victimelor violenței domestice, accesul la locuire fiind un element care le va asigura un parcurs mai ușor către o viață de independență față de abuzator”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

Cifrele violenței domestice

USR arată că, în anul 2020, au fost înregistrate 26.809 de cazuri de violență domestică, dintre care 22.864 au fost comise la domiciliu.

În anul 2021, aproape unul din trei ordine de protecție a fost încălcat, iar 84% dintre faptele de loviri sau violențe s-au întâmplat la domiciliu, potrivit sursei citate.

328 de femei victime au fost înregistrate în primele trei luni ale anului 2022, iar în 76 de cazuri au fost încălcate ordinele de protecție.

Când o treime din ordinele de protecție sunt încălcate și 8 din 10 fapte se întâmplă la domiciliu, este clar că victimele au nevoie de soluții pentru transferul la o viață independentă și locuința socială este parte a acestei soluții. Puține așa cum suntem, am reușit astăzi să obținem voturile tuturor partidelor datorită societății civile, care nu a lăsat politicul să uite de victime, și a câtorva senatoare și deputate care au devenit ambasadoarele legii în grupurile lor parlamentare, iar următorul pas în apărarea drepturilor femeilor și fetelor este legea vârstei consimțământului și pedepse crescute”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, citat în comunicatul transmis de partid.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25.1 ° C
26.1 °
24.4 °
46 %
7.7kmh
0 %
mie
25 °
joi
28 °
vin
29 °
sâm
31 °
Dum
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii