Ministerul Culturii: „Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară”

Ministerul Culturii: „Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară”

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești. Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară”, transmite Ministerul Culturii prin intermediul unui comunicat de presă, după ce barajul Tăutul Mare s-a fisurat.

”Sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului la Roșia Montană este considerat un atribut important, care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală excepțională a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, așa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial și Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Barajul Tăului Mare este cel mai important și vast dintre tăurile ce fac parte din acest sistem, iar întreținerea sa în relație cu ploile abundente sau vegetația invadantă, dar nu numai, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune și protecție, conform recomandărilor UNESCO.

Ministerul Culturii (MC), prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), este în contact permanent atât cu autoritățile implicate în gestionarea situației din Roșia Montană, cât și cu reprezentanți ai societății civile.

În contextul problemelor tehnice de siguranță apărute la barajul Tăului Mare, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești. Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară, iar MC și INP vor sprijini constant și îndeaproape, pe toată durata intervențiilor, autoritățile responsabile, în scopul protejării patrimoniului afectat sau potențial afectat de posibilele decizii și acțiuni”, arată comunicatul de presă emis de Ministerul Culturii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.9 °
1.6 °
85 %
1.5kmh
100 %
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii