PSD protejează românii cu credite în fața practicilor abuzive

PSD protejează românii cu credite în fața practicilor abuzive

Românii obțin o protecție financiară vitală împotriva dobânzilor exorbitante la creditele IFN-uri. Parlamentul a adoptat legea inițiată de senatorul PSD, Daniel Zamfir, care impune un plafon pentru dobânzi și restricționează acțiunile agresive ale agenților de recuperare.

 „Există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Am clarificat ferm că nicio agenție de recuperare nu poate solicita unui debitor mai mult decât valoarea creanței, astfel eliminând această hărțuire necontrolată a celor care trebuie să plătească aceste sume”, a declarat senatorul PSD, Daniel Zamfir.

Potrivit proiectului PSD, noile reglementări se vor aplica pentru: creditele ipotecare,  unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum, unde DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

Astfel, va exista o reducere semnificativă a dobânzilor practicate de instituțiile financiare nebancare pentru creditele de consum. Clienții nu vor  că nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.

Legea PSD se aplică și creditelor în derulare

Legea propusă de PSD se va aplica și pentru creditele în derulare. Spre exemplu, dacă dobânda percepută de creditor depășește plafonul prevăzut în proiect, clientul trebuie să inițieze o cerere de revizuire, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile.

În cazul în care divergențele nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate solicita intervenția instanței. Efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate începând cu data depunerii cererii de ajustare judiciară, doar dacă depășirea limitelor este confirmată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

PSD susține protecția financiară: Legea dării în plată

Mii de români care nu au mai putut să își plătească ratele la bancă au apelat la Legea dării în plată care permite celor care și-au cumpărat locuințe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor.

Această lege a fost votată de parlamentarii PSD pentru a oferi protecție consumatorilor aflați în dificultate financiară. PSD a dorit ca prin acest proiect să permite persoanelor care nu mai pot face față plății ratelor la creditele ipotecare să cedeze proprietatea în schimbul eliminării datoriei.

Astfel, românii pot evita executarea silită și pot obține o resetare a situației financiare. Conform legii, beneficiarii pot solicita darea în plată după ce au încercat, în prealabil, să negocieze cu creditorii termeni de rambursare mai favorabili sau după ce au încercat să vândă proprietatea la un preț rezonabil. De asemenea, aceștia trebuie să demonstreze că nu pot plăti ratele la credit din veniturile lor.

Această lege reprezintă o altă măsură importantă  susținută de PSD pentru protecția consumatorilor împotriva exceselor financiare și a presiunilor creditorilor.

Darea în plată și pentru mașini. Noi drepturi pentru consumatori

După legea dării în plată pentru imobile, PSD a susținut și legea care permite celor care achiziționează mașini în leasing să le dea înapoi dacă nu mai pot plăti ratele. Legea este în vigoare de aproximativ 3 ani.

Potrivit legii, titlul executoriu asupra contractului de leasing este anulat, iar utilizatorul primește dreptul de vânzare a mașinii pentru a-și achita datoria față de finanțator. Astfel, abuzurile companiilor de leasing sau ale recuperatorilor, care valorificau mașinile la prețuri subevaluate, au fost eliminate prin proiectul PSD.

De asemenea, în cazul în care mașina este returnată la timp, consumatorul sau un cumpărător propus de acesta beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea mașinii timp de 30 de zile, la un preț cel puțin egal cu sumele datorate conform contractului. Aceste măsuri aduc mai multă siguranță și echitate în relația dintre consumatori și companiile de leasing.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii