România pe primul loc în UE în rândurile mamelor minore

România pe primul loc în UE în rândurile mamelor minore

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore. Sunt copii care ajung să dea viață unor copii. Și asta deși se discută de ani buni acest subiect, iar societatea civilă devine tot mai vehementă. Dar statul rămâne indiferent la acest subiect.

Acest trend îngijorător aduce în atenția specialiștilor cifre alarmante privind numărul adolescentelor care devin mame la o vârstă foarte fragedă. O treime din totalul european al acestui subiect cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt din România. Țara noastră are un statut foarte nefericit în statisticile europene și anume 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană, trăiesc în România. Bulgaria este statul care ne urmează la aceste statistici.

Luiza Udrea, psihoterapeut specializat în consiliere și psihoterapie experiențială mărturisește cazurile șocante din România în care o fetiță de doar 11 ani, a devenit mamă. Un alt exemplu urmărește o adolescentă care și-a sunat părinții din spital să șe spună că urmează să aducă pe lume un copil. În același context, adolescenta a ținut secretă sarcina până la momentul nașterii iar părinții au aflat abia când au primit apelul telefonic al fetei din spital. Motivul este uluitor, însă tânăra a spus că era mult prea târziu când a aflat că este însărcinată și totodată îi era frică să le mărturisească părinților, de teama că aceștia o vor da afară din casă.

Astfel, aceste tinere, copii la rândul lor, devin următorii asistați sociali, viitorii beneficiari de servicii sociale. Un factor agravant este lipsa educației, a prevenției. Așa s-a ajuns la statistici șocante: un grad de abandon școlar ridicat în rândul tinerelor mame și condiții improprii de locuit împreună cu noua familia. Iar statul român se implică prea puțin sau chiar deloc.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii