„Sunt foarte scumpe”. Metropola TV a întrebat oamenii cum se descurcă cu lemnele pentru foc

România se pregătește de iarnă, iar cei fără centrala pe gaze se pregătesc să-și cumpere lemnele pentru foc. În timp ce unii oameni au ajuns să taie copacii din curte pentru a avea ce baga în sobe din cauza prețurilor foarte mari, alții s-au înscris pe lista de așteptare la magazinele de bricolaj pentru a cumpăra peleți.

Este perioada când oamenii de la sate încep să-și procure lemne pentru iarnă. Iar misiunea se anunță mult mai dificilă anul acesta. Prețurile sunt mai mari și nu pentru toate buzunarele. Așa că fiecare se descurcă cum poate. Unii au încpeut să taie copacii din curte.

Metropola TV a realizat un reportaj în acest sens și a întrebat oamenii cum se descurcă cu lemnele: „Le băgați la foc?”, „Păi da, ce să fac dacă am sobă de teracotă?, „Am pomi în grădina și i-am avut rezervă”, a răspuns altcineva.
„Sunt foarte scumpe, nu am apucat încă să le iau, am pensia de 800 de lei pe luna și nu am apucat să cumpăr, să văd cum le cumpăr”, a mai răspuns și altcineva.

La întrebarea ”Cât va costă lemnele anual?”, oamenii au răspuns: „În jur de 4000 de lei”, „Acum am înțeles că e aproape 500 de lei, metrul ster”.

Cei care se încălzesc la soba cu lemne simt cel mai bine scumpirile. Oamenii sunt nemulțumiți de prețurile care au explodat în ultimul an.
„În orice caz că sunt mai scumpe că anul trecut, sunt o grămadă de bani. Dai pe o mașină de lemne 35-40 de milioane”, „Cam cu cât s-au scumpit față de anul trecut?”, „Cu 5 milioane”. „Sunt scumpe, sigur că sunt scumpe”, spune altcineva. „Te mai strângi, focul la bucătărie decât când faci mâncare”.

Mulții își pun speranța acum în legea consumatorului vulnerabil. Într-o comună din județul Giurgiu, sătenii au început deja să depună cererile pentru ajutorul de încălzire.

„În ultima perioada s-au scumpit lemnele, aproape cu 40%. Începând cu dată de 12.10 deja au început să vină să depună cereri la primărie, s-au depus în jur de 30 de cereri până la ora actuală. Persoanele care au venituri pe membru de familie mai mici de 200 de lei, vor primi un ajutor până la 320 de lei…..288 de lei. Și peleții s-a scumpit şi abia se mai găsesc pe piață. La magazinele de bricolaj s-au făcut liste de aşteptare, pentru că stocurile sunt epuizate”, spune Florin Trică, viceprimar comuna Ulmi.

„Este o criză cam de o luna jumătate. S-au făcut și liste de așteptare. Undeva la 300- 350 de persoane, cam așa”, spune Andrei Miu, șef raion instalații termice.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
1.3 ° C
1.6 °
1 °
79 %
3.1kmh
0 %
mie
9 °
joi
9 °
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
4 °

Opinii