„Hai România!”, filmul Generației de Aur a fotbalului românesc, de mâine în cinematografe

„Hai România!”, filmul Generației de Aur a fotbalului românesc, de mâine în cinematografe

Aseară, la Cinema City AFI Cotroceni a avut loc lansarea filmului „Hai România – Povestea Generației de Aur”. Proiecția s-a făcut în prezența câtorva dintre foștii internaționali români care în 1994 au reușit cea mai mare performanță a echipei naționale de fotbal, respectiv atingerea sferturilor de finală ale Cupei Mondiale.

Au asistat Bogdan Stelea, Florin Prunea, Gheorghe Mihali, Ionuț Lupescu, Jean Vlădoiu, Marius Lăcătuș, Florin Răducioiu și alte glorii ale fotbalului românesc. Au lipsit motivat de la film Gheorghe Hagi și Ioan Ovidiu Sabău, ale căror echipe (Farul și U) tocmai s-au duelat la Cluj-Napoca în Superligă, respectiv Dorinel Munteanu, bolnav.

Filmul, care va rula în cinematografele din toată ţara din 1 martie, spune povestea complexă a celei mai vii şi intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care echipa naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei Cupe Mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două Campionate Europene de fotbal (1996 şi 2000). Desigur, nu omite nici perioada realizărilor importante la nivel de cluburi, din anii ’80, care anunţau marea performanţă ce urma să vină un deceniu mai târziu. Este o poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanţele uluitoare ale unei generaţii care a pus atât fotbalul, cât şi România pe harta lumii.

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun şi produs de Călin Creţu, Simion Apreutese şi Loredana Apreutese (Headline Management Agency), acesta este primul film al acelor vremuri, al nopţilor albe de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran şi va putea fi văzut de microbiştii de toate vârstele, în toată ţara. Acesta celebrează aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal SUA 1994.

Producţia cinematografică îi aduce, atât prin imagini de arhivă, cât şi prin interviuri realizate special pentru acest film documentar, pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuţ Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuş, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii echipei naţionale, Florin Prunea şi Bogdan Stelea.

Pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, în diferite locuri din România, cât şi în străinătate, mai precis în Italia, Coreea de Sud şi Spania, unde echipa de producţie a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi Gheorghe Popescu. Ei vorbesc despre raportarea la victorii şi durerea eşecului, dar şi ce a însemnat pentru toţi profesionalismul şi dedicarea, despre cum au trăit primele ieşiri din ţară, şocul întâlnirii cu Occidentul în ţări diferite, banii câştigaţi, relaţia lor cu faima şi unde se aflau în momentul Revoluţiei. Mai mult decât atât, filmul relevă şi cealaltă perspectivă, despre cum erau primiţi şi priviţi în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România şi felul în care această generaţie şi succesele lor au născut respect şi curiozitate pentru România şi au conferit o imagine şi o poziţie românilor, în afara ţării.

Din povestea Generaţiei de Aur nu lipsesc nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa), precum şi la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Mondialul din America din 1994, Emeric Ienei, care a lucrat la echipa naţională la Cupa Mondială din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia şi Olanda 2000 şi a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră a oferit şi medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franţa) şi la Campionatele Europene din 1996 (în Anglia) şi din 2000 (în Belgia şi Olanda), Pompiliu Popescu, precum şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, şi impresarul Ioan Becali.

Pregătirile, documentarea, filmările şi montajul materialelor pentru filmul „Hai, România! – Povestea Generaţiei de Aur” s-au desfăşurat pe perioada unui întreg an, 2023, iar munca de producţie a inclusiv şi vizionarea a peste 150 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA şi TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni şi ştiri din perioada respectivă. La acestea s-a adăugat şi o primă selecţie de 2.000 de poze şi câteva sute de articole de referinţă de la acea vreme.

Iată trailerul oficial al filmului:

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.9 ° C
16.1 °
11 °
67 %
5.1kmh
0 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
16 °
sâm
23 °
Dum
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii