15 ianuarie: Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii românești

15 ianuarie: Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii românești

Azi este ziua națională a Culturii românești și totodată se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Anul acesta, ministerul Culturii a alocat un buget mai mare față de anii trecuți, pentru evenimentele festive specifice.
Data de 15 ianuarie are o dublă semnificație pentru România: ziua de nașere a marelui poet Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii românești. Anul acesta ministerul Culturii a alocat suma de două milioane de lei pentru evenimentele specifice acestei zile, sumă mult mai consistentă față de anii trecuți când suma se ridica la doar 150-200 de mii de lei. 
Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet al României, Mihai Eminescu. Poetul român s-a născut la 15 ianuarie 1850 fiind al șaptelea fiu din cei 11 ai familiei Eminovici. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem, în anul 1948, membru al Academiei Române.

Anul acesta, concertul dedicat marcării Zilei Naționale a Culturii române se va desfășura fără public în sală. Evenimentul este organizat de Academia Română în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, la Ateneul Român. Vor fi susținute mai multe alocuțiuni, ce vor fi urmate de concertul Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. O acțiune care poate fi văzută azi de către cetățenii bucureșteni este aprinderea simbolică a flăcării Culturii. Acțiunea se referă la proiectarea anumitor imagini pe cădiri importante din diferite orașe.

Și tot astăzi afișul primului film documentar despre Mihai Eminescu, realizat în anul 1914, de către Octav Minar – intitulat „Eminescu, Veronica, Creangă” – este expus la Muzeul Național de Istorie al României.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie pe alocuri
10.8 ° C
12.2 °
9.4 °
92 %
5.1kmh
75 %
mie
11 °
joi
12 °
vin
15 °
sâm
16 °
Dum
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii