Alexandru Rafila: „Contează trendul pandemiei”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți seara în emisiunea „Dosar de politician” de pe B1TV, moderată de Silviu Mănăstire că este greu de spus dacă vor exista sau nu relaxări de sărbători:

„Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Brașov, la târgul de Crăciun că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că nu sunt importante doar luarea unor măsuri sanitare, ci mai ales respectarea lor:
„Și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca tot nu este nimci complicat, dar este o chestiune de mentalitate, de obișnuință de a respecta unele reguli. Obligativitatea asta…noi tot discutăm despre măsuri legislative. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva. Lucrul ăsta se leagă de faptul că unii oameni cred unele lucruri tot mai fantasmagorice, o chestiune care ține de educație”.

Alexandru Rafila a mai spus că va conta trendul evoluției pandemiei, nu doar numărul mic de cazuri dintr-un anumit context, atunci când vine vorba despre luarea unor măsuri sanitare:

„Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână, după săptămână. A existat o creștere relevantă din punct de vedere epidemiologic”.

Ministrul Educației, Alexandru Rafila, a declarat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire, că viitorul certificat sanitar ar putea fi impus în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere:

Ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru, să găsim o soluție acceptabilă încât să introducem un certificat pe care nu îl vom mai numi certificat verde, pentru că UE nu prea mai vrea asta. Un certificat COVID care să poată să fie introdus în momentul în care ai un anumit interval de creștere, la care se poate renunța dacă incidența scade sub o valoare de 1, de exemplu”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că în certificatul verde ce va fi folosit intern vor fi introduse: vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală:

„O astfel de variantă este mai degrabă acceptabilă la nivel public. Trebuie să găsim o soluție aplicabilă. Conținutul va fi practic cu aceleași trei prevederi, testare, vaccinare, trecere prin boală și dacă vor mai exista și alte lucruri descoperite, cum ar fi o anumite metode serologice care să stabilească un anumit prag și un anumit nivel de anticorpi protectori, cu siguranță se va utiliza. Este prevăzut, este vorba despre testare PCR, cu valabilitate 72 de ore sau testare rapidă cu valabilitate de 48 de ore”.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
-0.8 ° C
0.5 °
-2.2 °
78 %
1.8kmh
0 %
vin
7 °
sâm
5 °
Dum
8 °
lun
7 °
mar
5 °

Opinii