Autorii infracţiunilor de violenţă domestică vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice de supraveghere

Autorii infracţiunilor de violenţă domestică vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice de supraveghere

Autorii infracţiunilor de violenţă domestică vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice de supraveghere, atât în timpul unor proceduri judiciare, cât şi în timpul executării pedepsei stabilită de instanţă, în funcţie de specificul de executare al acesteia.

Aceasta conform unui proiect de act normativ care a fost dezbătut pe 1 aprilie de membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă a fost adoptată în urmă cu un an – 31 martie 2020 – de către Senat, şi de atunci se află în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Pentru îmbunătăţirea formei care a trecut de Senat, deputaţii liberali au formulat şase amendamente care au fost dezbătute în cadrul Comisiei Juridice.

„Am realizat demersurile finale pentru adoptarea cât mai curând posibil a proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale (PLx nr.129/2020). În urma consultărilor repetate cu iniţiatorii, cu societatea civilă şi cu specialiştii guvernului am depus şase amendamente care vor permite construirea infrastructurii necesare operaţionalizării sistemului de supraveghere electronică (prin brăţară electronică a agresorilor care generează violenţă domestică şi protejarea victimelor acestui flagel contemporan)

Îi rog pe toţi colegii lideri de grup din Camera Deputaţilor să se alăture demersului legislativ al PNL pentru a adopta foarte repede acest proiect vital pentru femeile şi copiii victime ale violenţei domestice”, a afirmat Gabriel Andronache, liderul grupului deputaţilor liberali.

Colegul său, deputatul Ioan Cupşa a precizat: „«Le dăruim» agresorilor «brăţări electronice». Pe de o parte, agresorii vor fi timoraţi, speriaţi de posibilitatea de a fi uşor traşi la răspundere penală, de a fi condamnaţi. Pe de altă parte, organele de ordine devin mult mai eficiente în intervenţiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de îndată.

Victimele şi posibilele viitoare victime ale violenţei domestice vor fi mult mai bine protejate prin demersul nostru. Femeile, dar nu numai ele, vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viaţa, integritatea fizică sau chiar libertatea să le fie puse în pericol, să devină victime ale agresorilor aflaţi adeseori în imediata lor apropiere”, a spus Cupșa potrivit bursa.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii