fbpx

Azi Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului

Azi Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului

Data de 6 august marchează o mare sărbătoare: Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului.

Potrivit Bisericii, această sărbătoare amintește creștinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care și-a asumat-o. Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2) „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina”.

Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia, denumire provine din limba slavonă și care înseamnă „transformare” sau „schimbare”, potrivit doxologia.ro.

Schimbarea la Față a Domnului a început să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului V, de când există cuvântări festive în cinstea ei, de la patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei şi papa Leon cel Mare. Este, de asemenea, indicată, într-un calendar liturgic local al Ierusalimului din secolul al VII-lea, iar în sinaxarele constantinopolitane şi în alte cărţi liturgice, apare menționată pe la începutul secolului al VIII-lea. Oricum, sărbătoarea era generalizată în tot Răsăritul până în secolul al VIII-lea, când Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de Maiuma au compus imnuri speciale pentru slujba din această zi.

Biserica a rânduit ca, pe 6 august, de acest praznic, să se facă dezlegare la pește, vin și untdelemn.

De asemenea, în această zi, agricultorii aduc la biserică struguri, faguri de miere, dar și alte roade ale pământului, pentru a fi binecuvântate, pe care mai apoi le oferă de pomană.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
28.6 ° C
29.4 °
26.1 °
53 %
2.1kmh
0 %
joi
29 °
vin
35 °
sâm
36 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii