Azi începe Postul Paștelui. Cum trebuie să se pregătească credincioșii pentru marea sărbătoare a Învierii

Azi începe Postul Paștelui. Cum trebuie să se pregătească credincioșii pentru marea sărbătoare a Învierii

Creștinii ortodocși intră, la 15 martie, în Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă.

În această perioadă, credincioșii trebuie să se pregătească duhovnicește pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului.

Anul acesta, Biserica Ortodoxă va sărbători Sfintele Paști la data de 2 mai.

Dintre posturile de peste an rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Sfintelor Paști este cel mai lung, căci durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.

Studiile arată că o treime dintre români postesc în așteptarea Învierii Domnului. Potrivit rânduielilor bisericești, cele șapte săptămâni care urmează amintesc de suferințele lui Hristos. Petrecerile sunt considerate nepotrivite, iar nunțile și botezurile interzise.

Urmează, așadar, 40 de zile de rugăciune și de curățire trupească și sufletească.

Postul Paștelui este considerat a fi unul aspru din punct de vedere alimentar, oamenii renunțând la carne, pește, brânză, lapte, ouă, vin și grăsime.

De asemenea, în timpul celor 40 de zile de post, potrivit rânduielilor bisericești,  credincioșii sunt sfătuiți să nu facă fapte rele sau să aibă gânduri necurate despre oamenii din jur.

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Tocmai de aceea creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimente precum carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.

Cel mai drastic post de peste an cere o curățare din toate punctele de vedere, rugăciunea fiind cea mai importantă.

Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie pe alocuri
10.8 ° C
12.2 °
9.4 °
92 %
5.1kmh
75 %
mie
11 °
joi
12 °
vin
15 °
sâm
16 °
Dum
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii