BOR pledează pentru constiturea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

BOR pledează pentru constiturea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

Una dintre deciziile luate în cadrul Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române, de joi, a fost susținerea înființării Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care va fi subordonată Patriarhiei Române.

„Binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, se precizează în comunicatul care anunță hotărârile Sfântului Sinod.

O analiză realizată de LARICS sublinia că 60% dintre românii din Ucraina au susținut că este o idee bună deschiderea de lăcașuri de cult aici de către Biserica Ortodoxă Română.

„Biserica Română, prin deciziile sale, a mărturisit lumii întregi faptul că există posibilitatea unor interdicții și persecuții deschise de stat împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din care fac parte parohii și mănăstiri de limbă română în teritoriile ucrainene adiacente României moderne.

Oricât ar încerca politicienii ucraineni să justifice segregarea compatrioților lor pe motive religioase față de colegii lor europeni, tot mai multe semnale vin din străinătate despre temerile pentru situația privind drepturile fundamentale europene și libertatea de conștiință din Ucraina.

Ceea ce știm despre decizia Sinodului din România indică faptul că această preocupare se dezvoltă rapid într-un plan practic.”, a transmis șeful Direcției Sinodale de Informare și Educație a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Kliment de Nijn și Pryluki, potrivit BucPress, agenție de știri din Cernăuți.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii