Bucureștiul găzduiește din 6 martie Congresul Partidului Popular European. Prioritățile Congresului

Bucureștiul găzduiește din 6 martie Congresul Partidului Popular European. Prioritățile Congresului

Bucureștiul găzduiește din 6 martie Congresul Partidului Popular European. 11 șefi de state și guverne din Uniunea Europeană, dar și din alte țări sunt așteptați în Capitală.

În total, 2.000 de delegați din 44 de țări vor participa la reuniunea care va oficializa candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat în fruntea Comisiei din partea celei mai importante familii politice a Parlamentului European. Popularii își definitivează listele de candidați pentru euroalegeri și strategia prin care să păstreze prima poziție în preferințele oamenilor.

Atenţia se va concentra asupra politicienei germane Ursula von der Leyen (65 de ani), actuala şefă a Comisiei Europene, care este candidata unică pentru a conduce lista popularilor la scrutinul european şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.

În aceşti cinci ani, nu numai pasiunea mea pentru Europa a crescut, ci, desigur, şi experienţa mea despre cât de mult poate realiza această Europă pentru cetăţenii săi”, a spus Ursula von der Leyen la anunţarea candidaturii, în februarie.

Von der Leyen a menţionat lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus şi promovarea investiţiilor într-o industrie curată şi digitală drept două dintre succesele primului său mandat. „Am orientat Europa către viitor şi către sarcinile viitorului”, a spus ea. În calitate de preşedintă a Comisiei Europene, ea reprezintă frecvent blocul comunitar la aproape toate summiturile internaţionale majore, cum ar fi G7 şi G20. Revista americană Forbes a numit-o recent pe Ursula von der Leyen „cea mai puternică femeie din lume”.

În afara alegerii Ursulei von der Leyen drept candidată pentru şefia CE, congresul PPE va adopta de asemenea şi manifestul electoral în perspectiva alegerilor europene de la 6-9 iunie.

La reuniune a fost confirmată prezenţa a 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, la care se adaugă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.

Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE care vor lua cuvântul la congres sunt preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

La eveniment vor participa şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, cum ar fi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, care vor lua cuvântul în prima zi a reuniunii.

La congres au fost invitaţi să ia parte aproximativ 2.000 de participanţi din 44 de ţări.

Co-găzduit de Partidul Naţional Liberal (PNL), preşedintele PPE, Manfred Weber, şi secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, congresul va reuni familia politică populară europeană „pentru a reafirma valorile şi principiile noastre politice, pentru a se concentra pe pregătirile pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie, pentru a adopta manifestul PPE, precum şi pentru a alege candidatul principal al partidului la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene”, se arată pe site-ul dedicat evenimentului.

Prima zi, miercuri, se va deschide cu cuvântul de bun venit al preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, şi al preşedintelui PPE, Manfred Weber.

Va urma o dezbatere despre „vocea satelor, oraşelor şi regiunilor”, continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea; solidaritatea între generaţii; economia şi locurile de muncă. Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE, printre care şi lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Prima zi se va încheia cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene. A doua zi a congresului, joi, va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE la preşedinţia Comisiei Europene.

În prima parte a zilei, vor avea intervenţii în sesiunea plenară lideri de partide de opoziţie din UE. Acestea vor fi urmate de o intervenţie a preşedintelui PPE, Manfred Weber, şi de un discurs al candidatei Ursula von der Leyen. Va urma votul secret pentru alegerea capului de listă al PPE pentru alegeri.

Reuniunea va fi continuată apoi de intervenţii ale unor vicepremieri PPE din UE, urmate de intervenţiile şefilor de stat şi de guvern din UE.

Ziua se va încheia cu discursuri ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmate de anunţarea rezultatului votului şi de discursul de acceptare a candidaturii de către candidatul PPE pentru şefia CE.

Congresul este cel mai înalt organism decizional al partidului. Este cel mai important eveniment pentru partid şi are loc de obicei la fiecare trei ani. Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să decidă asupra principalelor documente de politici şi programe electorale şi să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE, potrtivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii