Ce se întâmplă în România cu bursele școlare? Dreptul elevilor la aceste burse este încălcat în peste 3.000 de localități din România

Ce se întâmplă în România cu bursele școlare? Dreptul elevilor la aceste burse este încălcat în peste 3.000 de localități din România

Situația nu este deloc plăcută pentru copiii din cele 3.000 de localități unde bursele școlare încetează să mai ajungă la destinatarii de drept, din ultima perioadă. Dreptul la bursă este încălcat astfel în mod deliberat, cu toate că bursele școlare sunt prevăzute în lege, doar 6% dintre primării acordă toate tipurile de burse! 

Aceste cazuri sunt cunoscute de o bună perioadă de timp dar se pare că cei responsabili pentru acordarea burselor evită pe cât posibil explicațiile necesare. Astfel motivele invocate sunt diverse. Pe primele locuri unde acest lucru este îndeplinit mereu, fără vreo problemă înregistrată se află Capitala și județele Constanța și Ilfov.

Merit, studiu, ajutor social și performanță. Sunt cele patru tipuri de burse pe care autoritățile sunt obligate prin lege să le acorde, însă pentru mulți elevi din România bursa e doar un vis.

Peste 90% dintre primării nu oferă burse școlare tuturor elevilor care se încadrează în criterii. Harta e roșie pentru 3.002 localități.

Cu excepția Capitalei și a județelor Constanța și Ilfov, niciun alt județ nu depășește 20% din unitățile administrative care să ofere integral burse școlare.

Situația se prezintă excepțional în sectorul 2 din București, iar dacă unii nu primesc nimic pentru meritele școlare, bursele pentru performanță din Capitală pot ajunge și la 1.000 de euro pe semestru.

Guvernul are obligația ca, anual, să adopte prin hotărâre cuantumul minim al celor 4 tipuri de burse pentru elevi.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.6 ° C
13.3 °
10 °
71 %
8.8kmh
0 %
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii