Cine va câştiga din lupta pe renegocierea PNRR. Nicolae Ciucă: Renegocierea PNRR, discutată la întâlnirea din ianuarie a preşedintelui cu miniştrii

Cine va câştiga din lupta pe renegocierea PNRR. Nicolae Ciucă: Renegocierea PNRR, discutată la întâlnirea din ianuarie a preşedintelui cu miniştrii

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că lupta pentru renegocierea programului a şi început. Din momentul în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat că social democraţii doresc o renegociere la Bruxelles pentru a creşte plafonul de 9,4% din PIB agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor s-a declanşat şi scandalul politic.

De partea cealaltă, liderii USR dar şi preşedintele PNL, Florin Cîţu s-au declarat împotrivă, susţinând permanent că o renegociere nu este posibilă. „Am spus partenerului internaţional, atunci când am negociat, că aceea este forma finală a PNRR, toată lumea s-a uitat şi am fost de acord cu toţii şi am semnat o formă finală a PNRR, şi am spus că nu vom reveni asupra lui. Chiar şi atunci când am intrat în această coaliţie, am stabilit că nu vom reveni asupra PNRR-ului, pentru că asta înseamnă să reiei toată procedura de negociere a PNRR-ului, asta înseamnă să aruncăm la coş 30 de miliarde de euro. Nu voi permite niciodată aşa ceva. PNRR-ul a fost negociat foarte bine, au fost printre cele mai bune rezultate, şi aţi văzut şi calificativele pe care le-a primit acest PNRR”,  declara recent fostul premier, Florin Cîţu.

 La rândul său, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a declarat permanent că nu este posibilă o renegociere a PNRR, decât în situaţii bine fundamentate. El a acuzat PSD că invocă „motive fanteziste” de renegociere, arătând că din astfel de motive nu se face renegocierea.

Vestea că această renegociere este luată în calcul şi că, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis s-a interesat de aceste demers a dat-o astăzi premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a declarat că la discuţia pe care a avut-o preşedinte Kalus Iohannis, cu fiecare ministru în parte, s-au discutat mai multe subiecte, inclusiv renegocierea PNRR. „Şi atunci am fost destul de clari în ceea ce priveşte posibilitatea de renegociere. E adevărat, domnul ministru (n.r. – Marius Budăi) a prezentat şi atunci şi a discutat şi cu mine că acest procent de 9,4% nu ar fi suficient, suntem cu toţii de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor, în general şi după aceea vom vedea”, a declarat şeful Executivului.

Întrebat dacă preşedintele şi-a dat acordul pe renegocierea PNRR, Nicolae Ciucă a declarat că „nu s-a pus problema de acord sau aprobarea acestui subiect, a fost doar un subiect de discuţie” şi a adăugat că „în discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles pe acest subiect, s-a şi vehiculat un termen ca începând cu anul 2023 să poată fi rediscutate anumite elemente din PNRR”.

“De ce 2023? Pentru că la Comisie discuţia a fost în felul următor: haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce realizaţi până în anul 2023, să rezulte foarte clar linia pe care urmaţi astfel încât să atingeţi obiectivele şi ţintele din PNRR, dar după ce avem acest bilanţ de etapă să putem să discutăm parte din jaloanele şi ţintele din PNRR, oricum Guvernul este angajat astfel încât să facă această reformă astfel încât românii să poată să beneficieze de venitul cuvenit”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

PNRR al României a fost aprobat final de Consiliul Uniunii Europene în data de 28 octombrie. Totalul fondurilor alocate este de 29,2 miliarde euro și trebuie atrase până la finalul anului 2026.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
12 ° C
12.3 °
11.6 °
91 %
4.5kmh
40 %
joi
12 °
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii