Comitetul Olimpic interzice sportivilor din Rusia și Belarus să participe la JO Paris 2024

Comitetul Olimpic interzice sportivilor din Rusia și Belarus să participe la JO Paris 2024

Sportivi ruși și cei din Belarus nu vor avea voie să participe la Jocurile olimpice sub culorile țărilor lor. Comitetul Olimpic le-a permis intrarea în competiție ca sportivi individual neutri. Vor avea un drapel special, care a fost deja aprobat, la fel și un imn. Rusia consideră că decizia este rasistă.

Această a fost ultima decizie majoră aşteptată din partea Comitetului Olimpic Internațional, după doi ani de controverse legate de invazia rusă din Ucraina: interzişi mai întâi în sportul mondial, ruşii şi belaruşii au fost admişi la Jocuri anul trecut, sub condiţii stricte, dar cu protocol care rămânea de definit. Vor participa cu titlu individual la Olimpiada franceză și nu se vor alătură delegațiilor naționale la ceremonia de deschidere.

James Macleod, director Solidaritatea Olimpică din cadrul CIO: Un drapel pentru sportivi individuali neutri a fost aprobat că de altfel şi un imn. Acesta din urmă nu are versuri şi a fost compus doar pentru jocurile olimpice de la Paris. Comitetul olimpic a fost de acord că medaliile câştigate de sportivii individuali neutri să nu fie afişate pe nici un tabel al Comitetului naţional olimpic.

Fără simbolurile naţionale, sportivii din cele două ţări ar urmă să ia parte în număr redus la JO 2024: doar 12 ruşi şi 7 belaruşi s-au calificat până acum la competiţia din capitală Franţei, din cele 6.000 de locuri deja alocate.

Sportivii din Rusia şi Belarus, admişi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere, pe 26 iulie.

Ministerul rus de externe condamnă decizia Comitetului Olimpic pe care o consideră rasistă, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii