Consiliul European adoptă o digitalizare a cererilor de viză Schengen

Consiliul European adoptă o digitalizare a cererilor de viză Schengen

Cererile de viză în spaţiul Schengen vor putea fi depuse online, pe o platformă europeană unică, în baza unor noi reglementări adoptate de către Consiliul European, relatează AFP, preluat de news.ro.

Noile reglementări nu au totuși o dată de la care ar urma să intre în vigoare, aceasta urmând să fie stabilită în funcție de finalizarea unor lucrări tehnice în vederea creării acestei platforme.

În majoritatea cazurilor, cererile de vize Schengen – pentru sejururi de maximum 90 de zile – vor putea fi depuse exclusiv pe platformă.

Întâlniri la centrul de vize sau consulat vor rămâne în continuare necesare în cazul primelor cereri de viză ale persoanelor ale căror date biometrice nu mai sunt valabile şi ale celor care au un paşaport nou.

Actuala vignetă urmează să fie înlocuită cu o viză digitală sub forma unui cod de bare. În prezent, 27 de ţări din Europa eliberează vize Schengen în calitate de state membre ale spaţiului Schengen – 23 dintre cele 27 de state membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cetăţenii unui număr de aproximativ 60 de ţări – inclusiv Statele Unite, Canada, Brazilia, Australia şi Regatul Unit – sunt scutiţi de viză Schengen în cazul unor sejururi scurte în spaţiul Schengen.

La jumătatea lui 2025, călătorii din aceste 60 de ţări este necesar să dispună de o autorizaţie de călătorie ETIAS – European Travel Information and Authorisation System – pentru a intra în UE şi spaţiul Schengen, în valoare de şapte euro, valabilă timp de trei ani.

Acest sistem, similiar ESTA american, care ca obiectiv o consolidare a controalelor călătorilor străini în UE, în vederea detectării unor eventuale ameninţări.

Cetăţenii ţărilor terţe care călătoresc în UE urmează să fie supuşi, începând din 2024, unui nou sistem de control al intrărilor şi ieşirilor (EES).

Această bază de date centralizată urmează să cuprindă data şi locul intrării şi ieşirii sau refuzul intrării şi forografii ale feţei şi amprentelor digitale ale călătorului.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii