Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu s-a stins din viață

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu s-a stins din viață

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu s-a stins din viață. Alex Ștefănescu a absolvit liceul la Suceava, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București.

O scurtă perioadă a fost profesor, după care a intrat în presă. A publicat numeroase volume de critică și teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică.

Marele om de cultură avea 76 de ani și era bolnav de mai mulți ani.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alex Ștefanescu (născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj) este autorul lucrării „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 2005, și în care răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”, potrivit Wikipedia.

Cuprinzătoarea analiză, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.

Alex Stefănescu este și autorul a peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă.

De asemenea, este și autor al piesei de teatru Melania și ceilalți jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift) în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu, dar și autor al scenariului pentru serialul de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000).

Alex Ștefanescu a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002, potrivit TVR.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii