Data de 15 septembrie va marca Ziua Metrologiei în România, cu celebrare anuală, potrivit unei Hotărâri de Guvern

Data de 15 septembrie va marca Ziua Metrologiei în România, cu celebrare anuală, potrivit unei Hotărâri de Guvern

Data de 15 septembrie va marca Ziua Metrologiei în România, cu celebrare anuală, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

Metrologia este, într-o accepțiune generală, știința măsurării. Exactitatea și trasabilitatea rezultatelor măsurărilor sunt caracteristici metrologice esențiale în evaluarea conformității, domeniu vast prin care se asigură verificarea respectării cerințelor referențialelor din toate sferele de activitate.

„Recunoscând importanța măsurărilor în dezvoltarea economico-socială a țării, Guvernul României, prin HG 879/2001 a stabilit ziua metrologiei, cu celebrare anuală. Această sărbătoare îmi oferă prilejul de a transmite un mesaj de respect și prețuire tuturor celor care activează în domeniul măsurărilor. La Mulți Ani, dragi colegi!”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României, membru al Consiliului General al Confederației Mondiale a Măsurărilor și personalitate distinsă cu Ordinul Național Serviciul Credincios pentru contribuții personale, deosebite, la cercetarea științifică în domeniul metrologiei.

Momentul de referinţă al istoriei metrologiei româneşti datează încă din 1864. La 15 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri și greutăți în România, care avea să intre în vigoare la 1 ianuarie 1866. Aceasta este considerată prima lege a metrologiei din România, țara noastră devenind a 16-a din lume care a adoptat Sistemul Metric de unități de măsură creat în Franta, în 1799.

 

Ziua Mondială a Metrologiei se serbează pe 20 mai, celebrându-se astfel data la care, în Franța anului 1875, reprezentanți ai șaptesprezece națiuni semnau Convenția Metrului. Tratatul a stabilit cadrul pentru colaborarea globală în domeniul științei măsurării și în aplicațiile sale industriale, comerciale și sociale, făcând posibilă așezarea bazelor unui sistem mondial de măsurare coerent, esențial pentru descoperirea și inovarea științifică, producția industrială și comerțul mondial. Precum și pentru îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului.

 

De atunci, în întreaga lume, Institutele Naționale de Metrologie avansează continuu știința măsurătorilor, prin dezvoltarea și validarea unor noi tehnici de măsurare, participând la comparații de măsurări coordonate de Bureau International des Poids et Mesures (BIPM), pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor măsurătorilor, la nivel mondial.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii