Fenomen în România: Peste 11 milioane de hectare, în pericol de deșertificare

Fenomen în România: Peste 11 milioane de hectare, în pericol de deșertificare

Oltenia este acum regiunea din România cea mai afectată de deșertificare, în condițiile în care aproximativ 1.000 de hectare de soluri fertile devin dune de nisip în fiecare an. Fenomenul se manifestă și în sudul Moldovei, dar și în Vestul României, unde defrișările necontrolate de pădure au accentuat fenomenul, ca și seceta pedologică.

O treime din teritoriul României (aproximativ șapte milioane de hectare) și 40% din suprafața agricolă sunt în pericol să devină dune de nisip. Regiunile cele mai expuse sunt sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei.

Profesorul universitar Ioan Jelev, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice și cercetător, a vorbit pentru Adevărul despre fenomenul de deșertificare a României. Specialistul spune că fenomenul a luat o amploare serioasă în ultimii 10 ani, când se vorbea doar de aridizarea anumitor zone.

Cauza principală a fenomenelor de aridizare și chiar deșertificare o reprezintă modificările climatice tot mai evidente la scară mondială, manifestate printr-o creștere a instabilității atmosferice, fenomene extreme frecvente, cu schimbări bruște ale temperaturii, cantității de precipitații, intensificări ale vitezei vântului și inundații atipice.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii