Gabriela Firea: Introducerea cotelor de gen în politică nu este un moft, ci o necesitate

Gabriela Firea: Introducerea cotelor de gen în politică nu este un moft, ci o necesitate

„Femeile din politica românească, susținute evident de domni, trebuie să primească șansă unică de a prinde locuri eligibile la alegeri, potrivite pregătirii și competențelor pe care le au”, spune senatoarea PSD Gabriela Firea într-o postare pe pagina sa de Facebook, în urma participării la un workshop intensiv dedicat alegerilor locale alături de reprezentante ale organizațiilor PSD din București, Brașov, Giurgiu, Ialomița și Prahova.

Întâlnirea de lucru a explorat modul în care femeile din politica românească pot și trebuie să comunice pentru a aduce schimbări pozitive în comunitate și mai ales pentru a contribui la o mai bună egalitate de șanse între femei și bărbați în România. În prezent, imaginea femeii în politică – la nivel local – arată astfel:

Avem:

  • doar 2 femei președinte de Consiliu Județean;
  • 4 femei prefect și 18 subprefect;
  • 17 doamne consilieri generali ai Municipiului București;
  • 173 de primărițe din aproape 3.200 de primar în toată țara.

Aceste cifre arată că:

  • Doar 5% dintre toate posturile președinților de Consilii Județene
  • 5% dintre fotoliile de primar sunt ocupate de doamne.
  • Consiliere locale – circa 5.600 și consiliere județene – 235 sunt ceva mai multe, cam 10% din numărul total.

„Când tragem linie, este extrem de puțin, mult sub nivelul altor țări europene unde femeile sunt mai bine reprezentate în politică”, spune Gabriela Firea. „Trebuie să schimbăm fundamental aceste lucruri și să ne apropiem de statisticile europene. Introducerea cotelor de gen în politică nu este un moft, ci o necesitate. Majoritatea țărilor europene au impus deja aceste reguli, scrise sau nescrise” adaugă senatoarea PSD care promite să militeze în Parlamentul European pentru drepturi mai bune pentru femeile din România și din întreaga Europă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.7 ° C
20.1 °
17.8 °
50 %
4.1kmh
0 %
mar
18 °
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii