În Marea Britanie lipsesc 50 de miliarde de lire

În Marea Britanie lipsesc 50 de miliarde de lire

Un caz straniu se petrece în Marea Britanie de câteva zile. Bancnotele au fost mai puțin folosite, mai ales în ultima perioadă din cauza pandemiei cu COVID-19. Cu toate acestea însă, cererea cetățenilor pentru banii de hârtie este în continuă creștere și nimeni nu știe exact unde dispar banii tipăriți anterior.

În urmă cu o săptămână, un grup de parlamentari din Marea Britanie a anunțat că lipsesc 50 de miliarde de lire sterline în bancnote. Au fost efectuate solicitări la adresa Băncii Centrale a Angliei să investigheze situația.

Banii care lipsesc sunt „ascunși undeva, însă Banca Angliei nu știe unde, de către cine sau din ce motiv – și nici nu pare foarte curioasă. Banca Angliei trebuie să fie mai preocupată să afle unde sunt cele 50 de miliarde de lire”, a declarat Meg Hillier, președintele Comitetului de conturi publice, care supraveghează finanțele guvernului.

Pe de altă parte totuși, Banca Angliei a avut un răspuns categoric și foarte rapid la aceste afirmații: „Membrii publicului nu trebuie să explice Băncii motivul pentru care doresc să păstreze bancnote. Asta înseamnă că bancnotele nu lipsesc”, a fost anunțul unui purtător de cuvânt al instituției.

Există tot mai mulți oameni care folosesc bancnotele pentru economii, nu pentru tranzacții„, a declarat Sarah John, casier-șef la Banca Angliei, în fața Comitetului de conturi publice, în luna octombrie.

În ultimii 20 de ani, volumul plăților cu bani de hârtie s-a redus, în special în perioada pademiei. Dacă în 2010 șase plăți din 10 se făceau cu bancnote, anul trecut doar 3 din 10 au fost făcute cu bani de hârtie.

Se știu puține despre restul bancnotelor, aproximativ 50 de miliarde de lire sterline. Explicațiile posibile includ depozite de bani în afara țării pentru tranzacții și economii sau bani pastrați în Marea Britanie drept economii sau pentru a fi folosiți în economia neagră„, a anunțat într-un raport Biroul Național de Audit din Marea Britanie.

Instituția a recomandat Băncii Centrale, alături de alte autorități, să încerce să înțeleagă ce motivează cererea tot mai mare de bancnote. Totodată, să încerce să afle unde se află cele 50 de miliarde de lire.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii