Înfruntarea titianilor pharma. GlaxoSmithKline dă în judecată Pfizer şi BioNTech pentru tehnologia vaccinului Covid-19

Înfruntarea titianilor pharma. GlaxoSmithKline dă în judecată Pfizer şi BioNTech pentru tehnologia vaccinului Covid-19

În Statele Unite a început un proces care va face cu siguranță istorie. GlaxoSmithKline a dat în judecată Pfizer şi BioNTech în instanţa federală din Delaware, acuzându-le că au încălcat brevetele GSK legate de tehnologia ARNm în vaccinurile de succes împotriva COVID-19 ale companiilor, transmite Reuters, preluat de news.ro.

GSK a susținut că vaccinurile Comirnaty ale Pfizer şi BioNTech încalcă drepturile de brevet ale companiei asupra inovaţiilor de vaccin ARNm dezvoltate ”cu mai mult de un deceniu înainte” de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat că compania este ”încrezătoare în poziţia noastră de proprietate intelectuală în jurul Comirnaty” şi intenţionează ”să se apere în mod viguros” împotriva revendicărilor GSK.

Un purtător de cuvânt al BioNTech a refuzat să comenteze plângerea. Un purtător de cuvânt al GSK a spus că compania crede că brevetele sale ”au furnizat tehnologia de bază folosită în vaccinurile ARNm pentru COVID-19 ale Pfizer şi BioNTech” şi că este ”dispusă să licenţieze aceste brevete în condiţii rezonabile din punct de vedere comercial şi să asigure accesul continuu al pacientului” la vaccinuri.

Procesul se adaugă la o reţea de cauze în instanţă din SUA cu mize mari care implică Pfizer, BioNTech şi Moderna, cu privire la redevenţele de brevet pentru tehnologia utilizată în vaccinurile lor, inclusiv un caz introdus de Moderna împotriva Pfizer în 2022.

Pfizer a câştigat anul trecut 11,2 miliarde de dolari din vânzările vaccinurilor Comirnaty, în timp ce Moderna a câştigat 6,7 miliarde de dolari din vaccinul său Spikevax.

Vânzările ambelor vaccinuri au scăzut semnificativ anul trecut, faţă de 2022.

GSK, cu sediul la Londra, a cerut instanţei o sumă nespecificată de daune băneşti de la Pfizer şi BioNTech, care include o taxă de licenţă de brevet în curs.

GSK a spus în plângere că brevetele sale acoperă tehnologia pentru transportul ARNm fragil în celule umane, pe care oamenii de ştiinţă au început să o dezvolte în 2008.

GSK a spus că a cumpărat drepturile asupra invenţiilor atunci când a achiziţionat o parte din afacerea de vaccinuri NOVN.S a Novartis, în 2015.

De asemenea, GSK a dat în judecată  Pfizer, anul trecut, pentru încălcarea brevetelor din cauza tehnologiei utilizate în vaccinul Pfizer împotriva virusului respirator sinciţial (RSV) Abrysvo. Pfizer a negat afirmaţiile GSK în acest caz.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii