Ioana Mihăilă, ministru al Sănătății, USR, în perioada pandemiei, a fost audiată la DNA

Ioana Mihăilă, ministru al Sănătății, USR, în perioada pandemiei, a fost audiată la DNA

Ioana Mihăilă, ministru al Sănătății, USR, în perioada pandemiei, a dat azi declarații, la DNA, cu privire la dosarul vaccinurilor, iar ulterior a fost pusă sub urmărire.

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, a fost pusă sub urmărire de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor.

„Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta Mihăilă Ioana, la data faptei având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, a transmis vineri DNA.

Procurorii arată că, în 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

DNA susține că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Suspectei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Tot vineri, fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

De asemenea, joi, procurorii DNA au decis urmărirea penală față de fostul premier Florin Cîțu, care este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Ioana Mihăilă – declarații de presă la DNA

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut declarații de presă la DNA în dosarul vaccinurilor.

„Decizia a fost luată în solidaritate în guvern printr-un memorandum prin care am înștiințat și am informat guvernul referent la obligațiile aferente contractului, dar și referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce. Am informat guvernul printr-un memorandum și am susținut acest contract în momentul acela”, a spus acesta.

Totodată, ea a precizat că memorandumul a fost avizat de ministrul de Finanțe din acea perioadă și că România a vândut în Danemarca și Irlanda doze de vaccin, aflate în plus în țara noastră.

„A fost avizat de ministrul de Finanțe, memorandumul care a fost prezentat, cu condiția de a propune și o strategie pentru vânzarea vaccinurilor care erau în surplus în 2021, motiv pentru care la o lună distanță am și creat cadrul legal pentru revânzarea vaccinurilor. În mandatul meu am reușit să vindem în Danemarca, Irlanda”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit antena3.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.9 ° C
11.6 °
5 °
60 %
2.1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii