Kelemen Hunor: Alegerile locale şi parlamentare nu pot fi comasate, însă parlamentarele cu prezidenţialele, da

Kelemen Hunor: Alegerile locale şi parlamentare nu pot fi comasate, însă parlamentarele cu prezidenţialele, da

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar fi neconstituţională comasarea localelor cu alegerile parlamentare, în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. „Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a mai afirmat liderul UDMR.

Sunt cel puţin două probleme, spune Kelemen Hunor. „În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul. Un alt impediment este riscul de a bulversa alegătorul, care va primi nu mai puţin de 7 buletine de vot”.

Liderul UDMR nu a respins, totuşi, ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale, cum a mai fost în urmă cu 20 de ani.

În ceea ce priveşte actuala coaliţie, Kelemen Hunor a declarat că „este o coaliţie stabilă dar eu recunosc că atunci când ne vom apropia de alegerile anului 2024, o competiţie va exista. Nu suntem nemţi, în Germania o coaliţie a mers şi a funcţionat şi în perioada campanie electorală, au separat guvernarea de campania electorală şi a funcţionat. La noi lucrurile sunt puţin diferite, eu cred că va funcţiona şi dacă va funcţiona până în 2024 poate fi o formulă şi pe termen mai lung”, a afirmat el, precitând că dacă va funcţiona până în 2024 poate fi o formulă şi pe termen mai lung, până în 2028

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii