fbpx

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden de Ziua Independenței SUA

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden de Ziua Independenței SUA

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare omologului său american, Joe Biden, cu ocazia Zilei Independenței SUA, context în care a arătat, printre altele, că „eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, informează luni Administrația Prezidențială.

Șeful statului român a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securității, dar și contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva națiunii suverane a Ucrainei.

Nu în ultimul rând, Președintele României a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în țara noastră, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură și Investiții.

„Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajați în consolidarea securității energetice europene, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate nucleară și neproliferare”, a punctat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a evocat contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a reconfirmat angajamentul țării noastre pentru consolidarea excelentei cooperări politice și de securitate, precum și a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată.

„Astfel, Președintele Klaus Iohannis a amintit formatele inițiate și dezvoltate de România, împreună cu Aliații de pe Flancul de Est, precum București 9 sau Inițiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea țării noastre de a întări legăturile euroatlantice”, notează Administrația Prezidențială.

Șeful statului român a salutat adoptarea Noului Concept Strategic NATO la Summitul istoric de la Madrid, precum și rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării și apărării NATO pe Flancul Estic și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

„În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a reiterat recunoștința țării noastre pentru decizia anunțată de Președintele Biden la Madrid privind creșterea prezenței militare americane în România”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.6 ° C
16.6 °
12.1 °
64 %
1kmh
0 %
joi
15 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii