La Azomureș: Garda de Mediu ar trebui să facă măsurători pe o arie de 30 km de la focar spre vest

Pompierii și reprezentanții de la Protecția mediului spun că nu există niciun pericol pentru populație după explozia de la platforma Azomureș. În schimb, profesorul Silviu Gurlui avertizează că au fost condiții meteo favorabile ca toți compușii chimici rezultați să rămână la sol și recomandă să se facă măsurători pe o suprafața de 30 de kilometri de la focar spre vest, direcția în care a bătut vântul.

O conductă a explodat în timpul operațiunilor de repornire, după revizie, a unei instalații de amoniac. A avut loc și un incendiu. În plină noapte, locuitorii din Târgu Mureș au fost treziți de mesajele Ro-ALERT și au filmat flăcări uriașe și o coloană de fum des, deasupra celui mai mare combinat de îngrășăminte chimice din România.

„Cu datele pe care le am, la ora 1, la Târgu Mureș se pare că a fost și o inversiune termică, ceea ce face ca toți poluanții de la sol să rămână la sol.

Apoi, vântul a bătut ușor spre vest, așa că au fost condiții favorabile ca ce a rezultat acolo să rămână în vecinătatea solului.

Dacă au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdată nu sunt măsurători directe, acești compuși se pot combina cu vaporii de apă, pentru că a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produșii de reacție pot fi nocivi”, a explicat la Digi24 Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu ar trebui să facă măsurători pe o arie de 30 km de la focar spre vest pentru a vedea în timp real și a informa populația dacă e cazul.

Au fost condiții meteo favorabile ca atât produșii primari sau secundari să stea mai mult în vecinătatea solului și posibil să rezulte alte fenomene, a avertizat profesorul.

„Consider că trebuie atenție și instituțiile statului să facă măsurători minuțioase, ca să avertizeze populația în cazul depășirii anumitor compuși chimici.

Totodată, oamenii să ia măsuri de igienă mai drastice”, spune profesorul Silviu Gurlui.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer fragmentat
13 ° C
13 °
12.1 °
76 %
2.6kmh
75 %
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °

Opinii