Legea identității de gen a fost trimisă de către președinte la Curtea Constituțională

Legea identității de gen a fost trimisă de către președinte la Curtea Constituțională

Legea identității de gen a fost trimisă de către președinte la Curtea Constituțională. Această inițiativă legislativă dorește interzicerea discuțiilor despre identitatea de gen în instituțiile de învățământ. Președintele, Klaus Iohannis o consideră un atac la libertatea de exprimare.

Sesizarea președintelui Klaus Iohannis la Curtea Constituțională în legătură cu legea care interzice ca în instituțiile de învățământ să se discute despre identitatea de gen ar putea fi soluționată miercuri.

Legea dorește modificarea articolului șapte din Legea Educației Naționale 1/2011, iar Administrația Prezidențială susține faptul că acest aspect contravine unor prevederi constituționale. Aceasta ar interzice ca în toate spațiile dedicate educației și formării profesionale, chiar și în cele de educație extrașcolară să se discute despre teoriile identității de gen și despre conceptul conform căruia aceasta și sexul biologic sunt două lucruri diferite.

Președintele afirmă că legea contravine articolului 29 privind libertatea conștiinței din Legea Fundamentală. Șeful statului amintește și faptul că potrivit acestui articol, individul se bucură de libertatea neîngrădită a opiniilor și a gândirii.

Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali.” , mai precizează Iohannis.

Totodată, unul dintre aspectele pe care le-a mai invocat președintele, a fost faptul că s-ar crea un cadru legislativ confuz, cu reglementări și condiționări diferite pentru aceeași ipoteză normativă, și anume materia identității de gen, fapt ce afectează claritatea și predictibilitatea legii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii