Mai multe state europene, inclusiv România, cer BEI să majoreze finanţarea pentru sectorul apărării

Mai multe state europene, inclusiv România, cer BEI să majoreze finanţarea pentru sectorul apărării

Germania şi Franţa s-au alăturat altor 12 state membre UE, prin care se numără şi România, care cer Băncii Europene de Investiţii să îşi majoreze finanţarea pentru sectorul apărării, scrie Bloomberg, preluat de Agerpres.

Scopul îl reprezintă consolidarea securității blocului comunitar în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Duminică, cele 14 state au trimis o scrisoare către preşedintele BEI, Nadia Calvino, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul belgian, Alexander De Croo, în care cer o nouă strategie de finanţare, susţine Bloomberg care a consultat o copie a acestei scrisori.

Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru a discuta aspecte ce ţin de securitate, inclusiv rolul BEI în pregătirea apărării blocului comunitar.

Scrisoarea vine într-un moment în care Ucraina are dificultăţi în a obţine mai multă muniţie şi încearcă să îi convingă pe aliaţi să îi acorde ajutoare mai mari.

„Trebuie să analizăm diferite posibilităţi care ar permite BEI să investească în activităţi care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuţii şi re-evaluarea actualelor definiţii ale proiectelor cu dublă utilizare şi a listei activităţilor excluse precum şi regândirea politicilor de creditare către industria de apărare şi a altor elemente restrictive”, se precizează în scrisoarea consultată de Bloomberg.

Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia au semnat scrisoarea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.6 ° C
26.1 °
23.8 °
37 %
5.7kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii