Măsurile sanitare aplicate la secțiile de vot din străinătate pentru alegerile parlamentare

Măsurile sanitare aplicate la secțiile de vot din străinătate pentru alegerile parlamentare

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că au fost publicate măsurile sanitare care se vor aplica la secțiile de vot din străinătate la alegerile parlamentare, ele fiind similare cu cele aplicabile în țară.

Printre acestea se numără purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de minim un metru între persoane, dezinfecția mâinilor, dar și a spațiilor și a suprafețelor și obiectelor folosite la vot. Aceste măsuri vor fi coroborate cu cele existente în fiecare stat sau localitate.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că vineri, 20 noiembrie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe, cu avizul Autorității Electorale Permanente, privind măsurile și acțiunile de sănătate publică cu aplicabilitate la secțiile de votare organizate în străînătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 5-6 decembrie 2020”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.
Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării și limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străînătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România. Printre acestea, Ministerul Afacerilor Externe menționează:

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot;

– asigurarea distanțării fizice de minimum un metru între participanții la procesul electoral;

-dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral;

– dezinfecția sediilor secțiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;

-dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

MAE precizează că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședința, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străînătate. În acest sens, MAE recomandă cetățenilor români din străînătate să își însușească regulile din ordinul menționat, să se informeze din timp asupra măsurilor de siguranță sanitară aplicabile la nivelul țării/regiunii de reședința și să respecte cu strictețe măsurile și regulile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, MAE arată că regulile de protecție individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în secțiile de votare vor fi afișate pe paginile de internet și de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și în locuri vizibile în sediul secției de votare și în localul de vot. Totodată, personalul secțiilor de votare va depune toate eforturile pentru organizarea procesului de votare într-o manieră sigură și eficientă.

MAE reamintește că românii cu domiciliul sau reședința în afară țării pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de secții de votare organizate în străînătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020. Lista secțiilor de votare este disponibilă pe pagină de internet a MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an – http://www.mae.ro/node/52162

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii