Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, între 7 şi 9 noiembrie 2025, în curtea instituţiei „Târgul Pescăresc – voie bună şi peşte românesc”, un eveniment dedicat promovării produselor tradiţionale din pescuit şi acvacultură, a anunţat, luni, MADR.
„Sectorul pescăresc are un mare potenţial, iar misiunea noastră este să valorificăm această resursă prin sprijin concret pentru producători şi să promovăm consumul de peşte românesc. Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcţia consolidării tradiţiilor şi a economiei locale”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, într-un comunicat.
„Cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Sinoie, Murighiol, 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obţinute din peşte, precum: borş tradiţional de peşte şi storceag; midii şi rapane; peşte la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, şalău, zărgan); saramură de peşte cu mămăligă şi mujdei; peşte prăjit. De asemenea, va fi prezent primul operator economic care de peste 20 de ani exploatează resursele Mării Negre, procesând rapane, midii şi peşti marini din producţia autohtonă. Pe lângă preparatele dobrogene, vizitatorii vor putea degusta produse pescăreşti obţinute din diferite specii de peşti din apele de munte, precum păstrăv curcubeu de la ferme piscicole din judeţele Giurgiu şi Prahova”, precizează MADR în comunicat.
În premieră la un târg organizat de MADR, vor participa reprezentanţi ai Zaga Zaga, un resort dezvoltat cu fonduri europene, supranumit „Delta Siretului”. Complexul îmbină turismul şi gastronomia cu activităţile piscicole, deţinând o fermă piscicolă de păstrăvi şi sturioni, ale căror delicatese vor putea fi degustate şi achiziţionate de la târg.
De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roze sau roşii, perfecte pentru a însoţi preparatele din peşte, aduse de Cramele Viişoara şi Pietroasele.
Atmosfera va fi completată de demonstraţii culinare, meşteşugari şi costume populare dobrogene, dar şi momente artistice cu interpreţi de muzică populară. Toate acestea vor crea un cadru festiv, care combină gastronomia, tradiţia şi cultura locală.
Prin organizarea acestui târg, MADR îşi reafirmă angajamentul de a susţine sectorul pescăresc şi acvacultura, promovând valorile şi tradiţiile româneşti, creând legătura dintre producători şi consumatori şi încurajând consumul de produse autohtone, sănătoase şi autentice.

