Ministerul Justiției lucrează la un proiect ce nu va mai permite sustragerea de la hotărâri definitive

Ministerul Justiției lucrează la un proiect ce nu va mai permite sustragerea de la hotărâri definitive

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că Ministerul pe care îl conduce va propune o inițiativă care să răspundă unui fenomen de dată recentă, respectiv sustragerea de la hotărârile definitive ale instanțelor din România.

Ultimele cazuri de acest fel sunt cele ale Elenei Udrea și Sorin Oprescu.

Ministrul Justiției: „Foarte curând, Ministerul justiției va propune o inițiativă în acest domeniu care să acopere, dacă vreți, o lacună legislativă, nu știu dacă nu e foarte riguros termenul pentru că nu e propriu zis o lacună, ci pur și simplu va trebui să răspundem legislativ unui fenomen de dată recentă, acesta al sustragerii de la efectele hotărârii judecătorești definitive penale pronunțate de o instanță din România. Codurile nu prevăd o astfel de situație pentru că nu ne-am confruntat cu acest fenomen, e un fenomen de dată recentă, după cum spuneam”

Autoritățile de la București așteaptă răspunsuri la solicitări de repatriere a doi fugari. Aflată în arest în Bulgaria, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, are de ispășit 6 ani de închisoare în România pentru corupție.

Pentru aceeași faptă, fostul primar al capitalei Sorin Oprescu are de executat aproape 11 ani de detenție, fiind capturat luna aceasta în Grecia.

Potrivit Europa FM, ministrul Justiției a precizat că nu va comenta dosarele aflate pe rolul instanțelor din alte țări, dar spune că Ministerul Justiției a derulat toate procedurile de extrădare și a sprijinit instanțele românești, atunci când acestea au derulat astfel de proceduri:

„Ceea ce nu pot să fac și nu o să fac este să comentez o procedură în curs aflată pe rolul unei instanțe. Noi ne-am dorit foarte mult ca toate statele membre să aplice cu rigurozitate aceste principii în cadrul european în materia extrădării. Practic, instanțele române cooperează foarte bine în materia extrădării dar în ultimii ani am avut situații în care nu s-a întâmplat acest lucru și din partea altor state membre, a două state membre.”

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
22.6 ° C
22.8 °
22 °
98 %
5.1kmh
20 %
Dum
24 °
lun
35 °
mar
35 °
mie
37 °
joi
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii