Noua tulpină din Marea Britanie provoacă mai multe decese

Noua tulpină din Marea Britanie provoacă mai multe decese

Ancheta epidemiologică ia amploare în cazul focarului de la școala din Capitală, unde un angajat are noua tulpină din Marea Britanie. Nouă persoane sunt infectate din cele zece trecute pe lista contactelor directe. Acum sunt așteptate și alte rezultate. Între timp, din Marea Britanie vin veşti îngrijorătoare. Coronavirusul mutant ar fi nu doar mai contagios, dar provoacă şi mai multe decese.

România are trei cazuri de infecție cu noua tulpină a coronaviruslui. Ultimele două au fost depistate la sfârșitul săptămânii trecute. Pentru unul dintre bucureștenii confirmați pozitiv, ancheta epidemiologică a scos la iveală faptul că nouă dintre contacții săi direcți sunt infectați. Sunt așteptate acum rezultatele în cazul altor zece persoane. Pacientul lucrează la o şcoală din Capitală. Dintre cei cărora le-a transmis virusul, trei îi sunt colegi la unitatea de învăţământ.

RĂZVAN CHERCHEȘ, expert în sănătate publică
Noua tulpină înlocuieşte în populaţie tulpinile celelalte. E mai competitivă. Dacă o persoană infecta trei şi fiecare infectau trei la rândului lor, în următorul val aveam trei, care infectau câte trei, aveam nouă. Dacă o persoană infectează cinci şi fiecare câte cinci, avem 20 faţă de 12 înainte. Creşterea este masivă.

Niciuna dintre persoanele confirmate nu a călătorit în Marea Britanie, unde a apărut tulpina nouă. Deocamdată, angajații DSP nu știu cine este pacientul zero.

ADRIAN MARINESCU, medic infecționist
Avem inclusiv o transmitere comunitară. Dacă vor fi mai multe infectări, de aici se vor selecta şi formele severe la persoanele vulnerabile şi, bineînţeles, matematic vorbind, vor fi mai multe persoane care vor avea complicaţii.

Numai că nu se știe câți români sunt purtători ai virusului. Testele antigen nu pot să deosebească noua tulpină. Un test rapid nu face decât să evidenţieze infecţia. Este nevoie și de un test PCR, pentru că doar acolo ies în evidentă particularităţile acestei tulpini.

Specialiștii din Marea Britanie spun că noua tulpină nu este doar mai contagioasă, ci provoacă și mai multe decese.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii
Acum au apărut dovezi conform cărora noua variantă, cea care a fost identificată prima oară în Londra şi în sud-est, ar putea fi asociată cu o rată mai mare de mortalitate.

Mai exact, noua tulpină duce la o rată a mortalităţii cu 30% mai mare decât forma deja cunoscută.

Situația este îngrijorătoare și în Franța. Consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris a declarat este nevoie de un nou lockdown, care ar fi al treilea, din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului.
JEAN-FRANCOIS DELFRAISSY consilierul științific al Parisului
Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă. 

El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului, detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii. Spune că virusul este diabolic pentru că reușește să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii