Noul Parlament își intră în atribuții

Noul Parlament își intră în atribuții

Cele două Camere ale noului Parlament s-au reunit la convocarea președintelui Klaus Iohannis în ședințe separate de deschidere a legislaturii 2020 – 2024. Şedinţele vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistaţi de cei mai tineri patru deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari – 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.

La Senat, PSD are 47 de mandate, urmează PNL cu 41 de locuri, USR-PLUS are 25 de mandate, iar AUR a obținut 14 mandate de senator. UDMR încheie lista cu 9 mandate.

La Cameră PSD este pe primul loc cu 110 mandate, urmează PNL cu 93 mandate, iar USR PLUS ocupă locul 3 cu 55 de mandate. AUR a obținut 33 de mandate si UDMR 21 de mandate. Minorităților i-au revenit 18 mandate.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului se aleg preşedinţii celor două foruri legislative şi ceilalţi membri ai Birourilor permanente – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al forului legislativ candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor, respectiv senatorilor prezenţi.

„În continuare la nivelul fiecărei circumscripţii electorale se vor atribui nominal mandatele de senator şi deputat. După acordarea mandatelor de deputat organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, B.E.C. va publica rezultatul final al alegerilor”, a spus Mircea Preoţescu, purtătorul de cuvânt al BEC.

SENAT

PSD – 47 mandate

PNL – 41 mandate

USR-PLUS – 25 mandate

AUR – 14 mandate

UDMR – 9 mandate

CAMERA DEPUTAȚILOR

PSD – 110 mandate

PNL – 93 mandate

USR-PLUS – 55 mandate

AUR – 33 mandate

UDMR – 21 mandate

MINORITĂȚI – 18 mandate

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii