O dronă a căzut în Insula Mare a Brăilei

O dronă a căzut în Insula Mare a Brăilei

O dronă militară s-a prăbuşit pe un câmp, în Insula Mare a Brăilei. Incidentul s-a petrecut joi seară. Incidentul a fost semnalat de localnici vineri dimineața.

Resturile dronei au fost reperate la 8 km de oraşul Brăila și 23 km de granița cu Ucraina, în zona fermei Filipoiu, între Frecăței și punctul de trecere cu bacul.

Zona unde a căzut aparatul zburător a fost izolată și este păzită de Poliție şi Jandarmerie.

“În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice”, a transmis Ministerul Apărării.

Mai mulți localnici au observat în mijlocul unui crater cu diametru de cel puțin 4 metri o dronă. Aceștia au alertat autorităţile pentru că era o dronă militară, de mari dimensiuni, cel mai probabil de fabricație rusească, scrie publicația locală Ziarul Comunitatea. „Era împrăștiată peste tot. Se vedeau componente de aluminiu și sticlă spartă. A lăsat o groapă adâncă de aproape doi metri”, au povestit martorii.

Oamenii au postat pe rețelele de socializare imagini cu un obiect zburător, surprinse joi seara, în jurul orei 20:00, deasupra caselor din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre, relatează şi debrăila.ro. “Scotea un sunet ciudat, puternic”, a declarat cel care a filmat.

Nu a fost emis niciun mesaj RO-Alert, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor situaţii similare, când, în contextul conflictului din Ucraina, fragmente de dronă au ajuns pe teritoriul României.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, colonelul Ștefan Stoian, a confirmat că o dronă s-a prăbușit în Insula Mare a Brăilei. Acesta a mai spus că nu s-a primit niciun apel 112.

La inițiativa ISU, prefectul Iulian Timofei i-a convocat pe șefii mai multor instituții locale (poliție, jandarmerie etc), la sediul Prefecturii Brăila.

Portalul local DeBraila.ro a publicat vineri primele imagini cu resturile presupusei drone căzute în Insula Mare a Brăilei. Imaginile arată fragmente metalice cu inscripții în alfabetul chirilic.

Întrebat dacă verificările făcute până acum indică ce provenienţă are această dronă şi dacă ar fi una rusească, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că trebuie să așteptăm ancheta.

„Haideţi să aşteptăm ancheta. Dacă ne uităm la crater nu a avut explozie, de aceea nu putea să producă daune, chiar dacă ar fi căzut în altă zonă. Momentan nu avem victime şi nu sunt astfel de probleme. Sperăm să fie, repet, cât mai mici, sau să evităm cât mai mult aceste evenimente”, a spus Ciolacu.

Tulcea a fost singurul judeţ din România pe raza căruia au fost descoperite fragmente de drone rusești până acum, potrivit spotmedia.ro.

Conform MApN, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de drone:

  • 5 septembrie: în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru,
  • 9 septembrie: în aceeaşi zonă,
  • 13 septembrie: în apropiere de localitatea Nufăru,
  • în noaptea de 13 spre 14 decembrie: în zona localităţii Grindu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii