Oamenii de afaceri străini, reacție imediată la investițiile record din economia României în guvernarea Ciolacu

Oamenii de afaceri străini, reacție imediată la investițiile record din economia României în guvernarea Ciolacu

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1.598 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 2,1% față de anul anterior. Iar investițiile au atins un nivel record pentru perioada post-decembristă, de 38,3 miliarde de euro. Sunt date oficiale, completate și de Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care menționa, cu subiect și predicat, că ” noile evaluări indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 şi I 2024 comparativ cu prognoza anterioară”.

Vestea bună este că semnalul transmis prin politicile implementate în ultima vreme de Guvernul Ciolacu, dă roade atât prin spijinul oferit investitoilor investitorilor români, dar nu numai. Mărturie stă faptul că, potrivit ONRC, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în ianuarie 2024 comparativ cu perioada similară din 2023. Iar societăţile noi au un capital social subscris în sumă totală de 2,958 milioane de dolari, în creştere cu 28,1% față de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în luna similară a anului precedent.

Acest trend ascendent este de așteptat să se păstreze. În special după ce Premierul Ciolacu garanta, în final de februarie, cu prilejul întâlnirii cu investitorii americani, la AmCham CEO Business Forum, setarea unui etalon important din PIB pentru investiții. ”Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB  care trebuie să reprezinte o medie și în pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Pe lângă acestea, venim cu fonduri atrase și din alte surse de la finanțatori instituționali, scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Asta înseamnă să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB și să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro”, a afirmat, la acel eveniment, Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii