Paștele Catolic: În Duminica Învierii, 31 martie, Papa Francisc transmite tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică „Urbi et Orbi”

Paștele Catolic: În Duminica Învierii, 31 martie, Papa Francisc transmite tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică „Urbi et Orbi”

Paștele Catolic se sărbătorește, în acest an 2024, în ziua de 31 martie. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Deși Paștele catolic este sărbătorit la dată diferită față de cel ortodox, tradițiile se aseamănă destul de mult. Sărbătoarea nu are o dată fixă, însă se celebrează anual primăvara.

Diferenţa dintre Paştele ortodox şi cel catolic este dată de faptul că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian, potrivit adevărul.ro.

Există astfel şi ani în care sărbătorile pică în aceeaşi zi, dar şi ani în care decalajul este mai mare de o săptămână. Românii au liber în prima şi a doua zi de Paşte, dar şi în Vinerea Mare.

Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.

Anul acesta, pe 31 martie, Papa Francisc prezidează la ora 10.00, în Piața San Pietro, Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii. De asemenea, Papa Francisc transmite la ora 12.00 tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică ”Urbi et Orbi” la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii