Premierul Marcel Ciolacu a invitat investitorii americani să se implice în proiecte strategice din România

Premierul Marcel Ciolacu a invitat investitorii americani să se implice în proiecte strategice din România

Premierul Marcel Ciolacu a invitat investitorii americani să se implice în proiecte strategice din România, promițând stabilitate politică și fiscală.

„Am venit astăzi în fața dumneavoastră alături de cei mai importanți miniștri ai Guvernului României pentru că avem un obiectiv comun: să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an și în viitor!

Dacă dumneavoastră câștigați mai bine în România, economia țării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate și educație.

Voi fi pragmatic, așa cum am învățat de la dumneavoastră.

Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României”, a spus Marcel Ciolacu, marţi, la AmCham CEO Business Forum.

Premierul a început prin a le propune investitorilor să dezvolte împreună cinci obiective de investiți strategice și mecanismele de finanțare cele mai adecvate. „Noi venim cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă bine plătite.

Adăugam investiții publice record din fonduri europene, buget și surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Dumneavoastră, investitorii americani, veniți și participați, pe lângă know how și tehnologie, cu specialiști și investiții private, cu inovare și potențial de export. Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani.

Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat”, a continuat Ciolacu.

România nu mai are timp de proiecte mici, a spus premierul: „Dinamica economică și provocările de Securitate sunt atât de mari, încât este nevoie să ardem etape și să accelerăm proiecte majore. Iar pentru proiecte majore este nevoie de parteneri precum dumneavoastră, corporații mari cu experiență solidă în spate. Nu doar că avem la îndemână banii necesari, avem și un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte. Cloudul guvernamental, care este pilonul digitalizări administrației de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul.

Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generație și de training pentru personalul medical.

Avem șansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producție din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară și eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului.

Sunt realități concrete pe care mă aștept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri!Evident, investițiile nu se pot face doar pe vorbe! Este nevoie de garanții ferme și de predictibilitate.

De aceea, vin astăzi în fața dumneavoastră cu o dublă garanție, atât fiscal-bugetară, cât și de ordin politic. Nu mărim taxele! Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică!”, a continuat premierul.

Pentru a nu periclita atingerea acestui dublu obiectiv național strategic – finalizarea PNRR și aderarea la OCDE – premierul a spus că a luat săptămâna trecută o decizie politică esențială alături de partenerii de guvernare.

„Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor și devansarea scrutinului prezidențial dă României șansa de a-și proteja viitorul economic și a-și continua marile proiecte de investiții.

Astfel, în loc de adversitatea electorală, am ales stabilitatea socială! Iar garanția pe care v-o ofer ca premier și lider de partid este că, la finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia și populismul!

România va avea și dincolo de 2024 o guvernare solidă, pe aceleași coordonate democratice! O guvernare în care investitorii străini își pot derula proiecte într-un climat de concurență reală, luptă contra evaziunii și mai puțină birocrație administrativă.

Am lăsat pentru final promisiunea. De fapt, este mai mult decât o promisiune, este o credință: dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului!

Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta așa:

– În 4 ani, România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023

– Un câștig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european.

– Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB.

– Să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro.

– Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică”.

„Propun ca orice stabilim astăzi să aibă în spate și un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, așa cum lucrați dumneavoastră în corporații.

Avem avantajul că, atât doamna ambasadoare Kavalec, cât și eu, suntem oameni aplicați.

Și suntem hotărâți să ne ținem de obiectivul convenit cu administrația americană în cadrul vizitei mele de anul trecut, la Washington: să accelerăm dimensiunea economică a parteneriatului nostru strategic!”, a adăugat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii