Premierul Marcel Ciolacu începe marți o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu începe marți o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu începe marți o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite. În perioada 16-19 aprilie, șeful Executivului va avea întrevederi oficiale, dar și întâlniri cu oamenii de afaceri și reprezentanții comunității de români.

România are mize comerciale importante în Qatar. În primele 11 luni ale anului 2023 România şi Qatar au avut schimburi comerciale bilaterale de 133,7 milioane de dolari, din care 118, 04 milioane de dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar 15,73 milioane de dolari a fost valoarea totală a produselor importate de România din Qatar, notează în exclusivitate tvrinfo.ro.

Principalele produse exportate de ţara noastră în Qatar sunt: grâu şi meslin, articole de robinetărie şi alte articole pentru ţevi, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fân, lucernă, trifoi, porumb, tărâțe, contoare de gaz, lemn tăiat sau cioplit longitudinal.

Potrivit unor surse, analizele făcute de specialiștii români din agențiile de comerț exterior arată că țara noastră ar putea vinde pe piața qatareză: piese şi echipamente auto, anvelope, confecţii de damă, tricotaje, ţesături, părţi din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare. Cel mai mare succes pe piaţa din Qatar l-ar avea fructele de pădure, conservele de legume şi fructe şi mălaiul, articolele de mobilier şi corpurile de bucătărie.

Schimburile comerciale ale României cu statul Qatar erau în 2018 de 79,26 milioane de dolari, iar în 2021 de 101,67 milioane de dolari.

Potrivit unor surse diplomatice, Guvernul din Qatar şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de colaborări cu ţara noastră în ceea ce priveşte construcţia de sere, sisteme de irigaţii şi proiecte pentru recuperarea şi reciclarea deşeurilor. Qatarezii vor să înveţe de la români cum să aibă un sistem mai performant pentru exploatarea, depozitarea şi transportul gazelor naturale, dar şi cum să lupte cu hackerii.

România are un interes strategic în Qatar, fiindcă poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere că Turcia va construi un canal paralel Bosforului prin care va fi permisă circulaţia navelor de mare capacitate de transport.

Pe de altă parte, Guvernul de la Bucureşti vrea să cumpere diesel şi jet (kerosen), având în vedere costurile scăzute în cazul proceselor tehnologice de obţinere a combustibililor pe bază de gaz.

Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018 . Atunci s-au semnate acorduri pe turism, transport maritim şi securitate cibernetică, potrivit

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii