Premierul Marcel Ciolacu: „Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend!”

Premierul Marcel Ciolacu: „Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend!”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în ședința săptămânală de guvern, că din semnalele primite nu este oportun ca magazinele să se închidă în weekend.

În încheiere, vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârșit de săptămână. Din semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

El a făcut referire la perioada din pandemie când au fost închise piețele și magazinele și a subliniat că etapa aceea a trecut, potrivit tvrinfo.ro.

„Au închis alții piețele în pandemie și au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea”, a arătat premierul.

Părerile consumatorilor sunt împărțite privind propunerea micilor comercianți de a se închide magazinele în weekend. Vârstnicii sunt în favoarea propunerii, însă cei mai tineri sunt împotrivă și spun că nu au timp să își facă aprovizionarea în timpul săptămânii. În multe țări europene, precum Germania, Spania sau Franța, magazinele sunt închise duminica.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a dat în calcul propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri, dar a adăugat că o decizie în acest sens „nu este uşoară”.

„Am dat în discuţie, la Tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând, nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să îşi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară, dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, declara Marcel Ciolacu.

În Spania, supermarketurile sunt închise duminica și în zilele de sărbătoare. Singurele excepții sunt francizele care funcționează de obicei în zonele turistice și rămân deschise până la prânz.

În Franța, comerțul de proximitate reprezintă o tradiție. Magazinele de cartier sunt preferate de foarte mulți francezi.

Supermarketurile au program normal sâmbăta, iar duminica sunt deschise de la 9.00 la 12.00, în funcție de regiune și de departament. Sunt multe zone în care duminica este închis.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii