Președintele Iohannis a prezentat principalele subiecte care vor fi abordate la summit-ul de la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a prezentat luni seară, înaintea summit-ului de la Bruxelles, principalele subiecte care vor fi abordate de liderii europeni.

Două subiecte importante pe care le vor aborda liderii europeni sunt certificatul de vaccinare și schimbările climatice.

”Trebuie să avem grijă ca acest certificat de vaccinare să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni.

Legat de vaccinare, trebuie să vorbim despre solidaritate. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a avea o distribuire echitabilă a vaccinurilor.

O altă temă importantă este legată de schimbările climatice. Pentru 2050, ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării față de 1990. Vorbim de o reducere de 55% până în 2030. Schimbările climatice nu cunosc granițele naționale, nicio parte a globului nu este ferită. Vrem să fim partea Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice. Trebuie să avem grijă ca această luptă să fie echitabilă, împărțirea sarcinilor să țină cont de dezvoltarea și economia fiecărei țări”, a declarat Iohannis.

Relația cu Rusia și cu Marea Britanie după Brexit sunt alte teme care vor fi abordate de liderii europeni, a mai spus președintele României.

”Este extrem de important ca românii să aibă condiții egale cu ceilalți cetățeni”, a punctat Iohannis.

Liderii europeni vor analiza și situația din Orientul Mijlociu, unde ”lucrurile se pare că se liniștesc”, a adăugat șeful statului.

În cazul deturnării avionului în Belarus, Iohannis a subliniat că sunt necesare sancțiuni.”Este ceva nemaiîntâlnit. Trebuie să discutăm despre sancțiuni”, a punctat președintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
18.6 ° C
19.9 °
15 °
55 %
3.1kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii