Preţurile la gaz şi curent vor fi plafonate până în primăvara anului viitor

Preţurile la gaz şi curent vor fi plafonate până în primăvara anului viitor

Preţurile la gaz şi curent vor fi plafonate până în primăvara anului viitor, după cum a anunțat premierul. Coaliţia de guvernare a stabilit deja mai multe măsuri pe care le va aproba până la finalul anului: va susţine cu 150 de milioane de lei programul de fertilizare în vitro, va indexa cu rata inflaţiei indemnizaţia veteranilor de război şi va da firmelor ajutoare de stat care ajung la două miliarde de lei.

Cel puțin până anul viitor, românii vor plăti facturi la curent și gaze cu prețul plafonat, promite premierul.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fim foarte clari: noi vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025”, a spus premierul, potrivit tvrinfo.ro.

Coaliția vrea să dea undă verde unei scheme de ajutor de stat în valoare de 2,2 miliarde de lei pentru activități productive. Suma va fi împărțită la 150 firme, selectate pe baza unor proiecte.

În acest moment, primăriile și consiliile județene au proiecte întârziate de aproximativ 350 de milioane de euro. Guvernul caută soluții să le ofere împrumuturi astfel încât își să poată finaliza aceste planuri înainte de 2027. Coaliția a mai stabilit ca executivul să aloce 150 de milioane de lei pentru susținerea a 10.000 de proceduri de fertilizare în vitro.

Economiștii susțin că toate măsurile de sprijin gândite până la finalul anului vor avea rezultate, dar marea provocare rămâne inflația.

Indemnizația pe care o primesc cei 20.000 de veterani de război din România va fi indexată anul acesta cu rata inflației.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii