fbpx

Programul care oferă 100 miliarde euro pentru cercetare, accesibil României

Programul care oferă 100 miliarde euro pentru cercetare, accesibil României

Aproape 100 de miliarde de euro au fost alocaţi în programul Horizon Europe care se concentrează pe colaborarea și consolidarea impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, și implementării politicilor UE.

Gazda evenimentului la care au participat europarlamentarul Dan Nica şi comisarul european pe inovare şi cercetare, a fost Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Noul Consiliu de Cercetare a Comisiei Europene alocă prin Horizon Europe aproximativ 100 de miliarde de euro pentru cercetare din care 3 miliarde sunt destinate exclusiv statelor, 13 la număr, cu nivel de cercetare inferior, printre care se află şi Romania.

„Cercetarea este un limbaj universal, iar Europa este un lider mondial datorită trecutului ei. Este adevărat că în acest program nou Orizont Europa avem noutăţi şi cred că va depinde de noi să folosim această oportunitate. Dar pentru mine este foarte important să cresc participarea lărgită a ţărilor din întreg programul Orizont Europa.

Un alt succes al programului este faptul că şi cercetatorii români vor fi plătiţi cu 50 euro pe oră, la fel ca cei din Occident.

„Era o discriminare foarte mare, același cercetător român cu cercetătorul din Belgia, spun Belgia pentru că erau cei mai bine plătiţi, lucau la acelasi proiect,  unul primea o sumă, cel din Romania primea o sumă mult mai mică, iar cle ind belgia primea o suma mult mai mare”, spune Dan Nica, potrivit Antena 3.

Europarlamentarul îndeamnă cercetătorii și întreprinderile din Romania să trimită cât mai multe proiecte pentru a avea acces la toate modulele programului Orizont Europa.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.9 ° C
20 °
15.1 °
50 %
2.1kmh
0 %
joi
18 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii