Români surprinşi de valul de praf saharian, în Grecia

Români surprinşi de valul de praf saharian, în Grecia

Capitala Greciei, Atena, a fost acoperită complet, iar orașul, privit de sus, era colorat în galben. Particulele sunt periculoase pentru sănătate, așa că autorităţile au alertat populația.

Mai mulți români aflați într-un circuit în Grecia au fost surprinși de acest fenomen.

Cristina Creţu, turistă româncă în Grecia: Am avut parte de un peisaj apocaliptic. Când soarele a început să apună, totul a devenit portocaliu în jur. Aerul a început să devină uşor irespirabil, aveam senzaţia usturime-n gât. Peste tot era praf, ca un fel de făină. A doua zi ne-am trezit acoperiţi de acest praf, ca un fel de praf de cărămidă. Am fost cuprinşi de un fel de spaimă, părea că ne aflăm pe altă planetă. În zare se vede ca un nor de praf, iar vizibilitatea este foarte redusă, a spus ea, potrivit TVR.

Spitalele s-au umplut de oameni, care au avut nevoie de ajutor. Un medic a explicat pentru Ştirile TVR cât de gravă este situația. Aerul a devenit irespirabil în Atena, după ce orașul a fost învăluit de praf saharian.

Nikos Razis Koudounis, medic în Atena: Mă aflu la 25-30 de kilometri în afara Atenei, la Muntele Parnitha şi cum puteţi vedea şi dumneavoastră, de ieri Atena nu se mai vede deloc. Acolo trebuia să vedeţi dumneavoastră Atena. Nu se vede absolut nimic. În seara asta, de opt ori situaţia va fi mai grea decât cea de ieri.

Este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip înregistrat din martie 2018, spun meteorologii. Autoritățile au transmis mai multe avertismente: norii de praf reduc lumina Soarelui și vizibilitatea. În același timp, concentrația de particule fine din aer crește periculos de mult și multe persoane pot avea brusc probleme respiratorii.

Ministerul Sănătăţii din Grecia a recomandat oamenilor cu probleme respiratorii, cu probleme cardiace să nu iasă afară. Fenomenul afectează în special Attica, regiunea Atenei, Peloponezul, Creta și insulele Ciclade din Marea Egee.

Meteorologii greci anunță că ar putea urma averse cu noroi, în nordul și în vestul țării, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii