România e în Top 10 al țărilor unde copiii de 11 ani consumă alcool

România e în Top 10 al țărilor unde copiii de 11 ani consumă alcool

Un studiu elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, surprinde o situație alarmantă în ceea ce privește numărul copiilor români cu vârste de 11 ani care au consumat alcool.

Studiul, realizat în perioada anilor 2021 – 2022, a analizat date referitoare la aproximativ 4.500 de copii de vârstă școlară din 44 de țări din Europa și din Asia Centrală, precum și din Canada.

Cercetarea s-a concentrat pe obiceiul acestor copii de a fuma țigări, de a vapa, de a consuma alcool și canabis, relatează BBC. Rezultatele pun pe primul loc în top Anglia, unde o treime dintre copiii de 11 ani și mai mult de jumătate dintre cei de 13 ani au consumat alcool.

În România, situată pe locul 8 în clasament, procentajul copiilor de 11 ani care au încercat alcoolul este între 20 și 30 la sută, atât la băieți, cât și la fete.

Dr. Jo Inchley, de la Universitatea din Glasgow, coordonator al studiului, spune că semnele ce arată că tot mai mulți copii încep să bea la o vârstă fragedă sunt „îngrijorătoare”.

„Încercarea substanțelor face parte din procesul de creștere și de experimentare, dar alcoolul are efecte pe termen lung asupra sănătății”, a avertizat dr. Inchley.

Cercetări anterioare au demonstrat că, cu cât copiii încep să bea mai devreme, cu atât mai gravă poate deveni problema când aceștia ajung la maturitate, conform antena3.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii