Senatul a votat: Infractorii vor fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară

Senatul a votat: Infractorii vor fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară

Proiectul „fugarul plătește”, care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat, a fost adoptat în Senat, cu unanimitate de voturi.

„Pas important în Parlament pentru proiectul . Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat ! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat.

Mulțumesc colegilor senatori pentru sprijinul inițiativelor pe care Ministerul Justiției le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Ea precizează că proiectul se aplică persoanelor urmărite internațional cele pentru care a fost emis mandat european de arestare ⁠și cele care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

„Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege, când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului) și când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă.

Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate. În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari”, încheie Gorghiu.

Camera Deputaților este for decizional.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii