Social-democraţii sunt de părere că politicul nu trebuie să se amestece în actul de justiţie

Este necesară consolidarea garanţiilor de independenţă a magistraţilor şi, în special, a judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie. Desfiinţarea SIIJ generează negocieri între partidele de pe scena politică românească.
Social-democraţii sunt de părere că politicul nu trebuie să se amestece în actul de justiţie, iar revizuirea cadrului normativ pentru păstrarea independenţei şi a imparţialităţii magistraţilor trebuie realizată printr-un dialog constructiv.
„Nu s-a ajuns încă la un acord în negocieri cu privire la acest subiect. Se lucrează la o formulă care să fie în acord cu magistraţii din CSM şi care să fie susţinută de partidele care vor forma guvernul. Este necesară consolidarea garanţiilor de independenţă a magistraţilor şi în special a judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie. De asemenea, este necesară existenţa unor mecanisme de răspundere a magistraţilor, în condiţii de imparţialitate, pentru că toţi cetăţenii răspund pentru faptele lor.
O condiţie obligatorie e să nu existe nicio imixtiune a deciziei politice în numirea procurorilor care vor investiga alţi magistraţi. Factorul politic nu are ce căuta în această chestiune, dacă ne dorim o justiţie independentă!Soluţiile normative vor integra observaţiile şi considerentele formulate in jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, avizele Consiliului Superior al Magistraturii, practica extinsă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dar şi necesităţile societăţii româneşti in general şi a justiţiabililor in special.
Revizuirea cadrului normativ trebuie realizată prin dialog şi consens cu toate părţile interesate şi, în special, cu asociaţiile de magistraţi, a barourilor şi a asociaţiilor de reprezentare a victimelor infracţiunilor”, a precizat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureş.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
burniță de intensitate joasă
4.4 ° C
4.5 °
3.9 °
93 %
0.5kmh
90 %
mar
7 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
12 °
sâm
12 °

Opinii