Ștefan Mușoiu, Președintele Comisiei pentru afaceri europene – întrevedere cu E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România

Ștefan Mușoiu, Președintele Comisiei pentru afaceri europene – întrevedere cu E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul deputat Ștefan Mușoiu, a avut luni, 21 noiembrie, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. domnul Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.

Discuţiile au vizat recentele evoluţii geopolitice pe fondul războiului din ţara vecină, securitatea energetică și alimentară, perspectiva europeană și euro-atlantică a Ucrainei, precum și participarea României la reconstrucția statului vecin.

Deputatul român a reiterat, în numele comisiei pe care o coordonează, „condamnarea fermă a războiului de agresiune premeditat, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

E.S. domnul Ihor Prokopchuk a mulțumit României și românilor pentru sprijinul acordat și solidaritatea manifestată față de Ucraina, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.

Diplomatul ucrainean a prezentat situaţia din ţara sa, populaţia fiind grav afectată de consecinţele acestui război nejustificat, accentuând rolul conectivității dintre cele două țări, precum și importanța extinderii cooperării bilaterale și pe linia diplomației parlamentare.

“Avem instrumentele necesare pentru a adapta și intensifica dialogul parlamentar, în conformitate cu așteptările și valorile europene”, a afirmat președintele Mușoiu, asigurând partea ucraineană că “suntem pregătiți să împărtășim experiența noastră și să acordăm sprijin Ucrainei, în contextul eforturilor de integrare europeană”.

Referitor la participarea României la reconstrucția Ucrainei, președintele Ștefan Mușoiu a asigurat că „în prezent, analizăm cele mai bune modalități de participare la procesul de reconstrucție a țării vecine”. E.S. domnul Ihor Prokopchuk consideră că este important ca sprijinul să fie acordat în conformitate cu prioritățile și necesitățile părții ucrainene.

Președintele Mușoiu a adus în discuție comunitatea românilor din Ucraina, reiterând apelul către autoritățile ucrainene de a asigura respectarea drepturilor identitare pentru minoritatea română din Ucraina, care să beneficieze de același tratament de care se bucură și minoritatea ucraineană în România.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
1 ° C
2.1 °
-0.1 °
89 %
4.6kmh
100 %
lun
4 °
mar
8 °
mie
7 °
joi
10 °
vin
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii