Studiu: Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului. Este afectat chiar timpul însuşi

Studiu: Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului. Este afectat chiar timpul însuşi

Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.

Într-o zi, în următorii ani, toţi locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru este influenţat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheţii polare modifică rotaţia Pământului şi schimbă timpul însuşi.

Orele şi minutele care dictează măsurarea zilelor sunt determinate de rotaţia Pământului. Dar această rotaţie nu este constantă; ea se poate schimba foarte uşor, în funcţie de ceea ce se întâmplă la suprafaţa Pământului şi în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o „secundă bisectă”, ceea ce poate părea foarte puţin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulţime de secunde. Dar, după o tendinţă îndelungată de încetinire, rotaţia Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă, scrie CNN.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
15.9 ° C
17.2 °
14.9 °
72 %
3.6kmh
75 %
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
25 °
mar
22 °
mie
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii