Summit B9 la București. Klaus Iohannis: „NATO trebuie să fie mai puternică”

Klaus Iohannis și omologul său din Polonia, Andrzej Duda au găzduit, luni, Summitul Formatului Bucureşti (B9).

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea Summitului B9, că prezența omologului său american este foarte importantă și transmite un puternic semnal de solidaritate. Joe Biden a luat parte la discuții prin sistem de videoconferință.

La început, Iohannis a vorbit despre necesitatea adoptării unui nou concept strategic al NATO, astfel încât alianța să devină mai puternică și relevantă la nivel mondial.

„Este o plăcere reală să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația. Această discuție în formatul B9 este foarte relevantă și oportună înaintea summitului NATO care se va ține la Bruxelles. Profit de această ocazie pentru a-i ura bun venit secretarului general al NATO Jens Stoltenberg. De asemenea, prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a exprimat apoi aprecierea sa față de întărirea angajamentului Administrației Biden față de NATO și articolul 5 al Tratatului de la Washington. Acesta a mai afirmat că toți membrii NATO își doresc ca alianța să fie mai puternică și mai relevantă la nivel mondial, iar pentru asta e nevoie de un nou concept strategic.

„Pe flancul estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare și a celui de apărare. Recent, am fost cu toții martorii întăririi forțelor Federației Ruse în zona Mării Negre. Trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030. Aș dori să mulțumesc secretarului general pentru eforturile sale. Dorim cu toții ca alianța noastră să fie mai puternică și relevantă la nivel mondial. Pentru asta este nevoie și de adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăși esența alianței noastre. Toate aceste elemente sunt prezente pe agenda discuțiilor de astăzi și sunt convins că întrunesc acordul dumneavoastră”, le-a transmis Klaus Iohannis invitaților la summit, la debutul discuțiilor.

Formatul Bucureşti este o iniţiativă lansată de preşedintele României şi de cel al Poloniei, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Preşedintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, participă și ei prin sistem videoconferință.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23.5 ° C
26.1 °
21 °
44 %
0.5kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii